Historie van het open café

Image

Open café: Een gezellige plek voor jongeren

 

 

Een open café waar jongeren wekelijks een spelletje kunnen komen spelen in De Studio.

Hoe is dit ontstaan?

en waarom leek dit voor Studio Digitaal een goed idee?

In dit artikel gaat het kort over de nog niet zo lange historie van het open café.

 

Het begin van het open-café

In oktober 2022 begon ik mijn stage bij Studio Digitaal en vond ik in de Google drive een documentje met de zin 'een open café om jongeren te verwelkomen'. Ik dacht dat er al veel over was nagedacht aangezien het al in een meetingverslag beland was. Dus ik dacht om eens proactief te zijn en dit initiatief te starten. Samen met Amelie van De Studio, werd besloten om wekelijks jongeren te verwelkomen in het café. Een gratis drankjes en de gelegenheid om spelletjes te spelen aanbieden leek wel een must.

Voorheen kwamen jongeren vaak terecht op het kantoor van Studio Digitaal, waar coaches van Altdoo en Duaal Digitaal ook aan het werk zijn. Hierdoor kwamen de jongeren direct in een kantoorsfeer terecht, wat voor sommigen misschien wat hoogdrempelig was. Het open café biedt daarentegen een laagdrempelige en gezellige plek waar jongeren zichzelf welkom kunnen voelen.

Image
Image
Image
Image

Het open-café in actie

Op 10 november 2022 ging het open café van start en werden de eerste spelletjes gespeeld. In het begin kwamen vooral jongeren die al bekend waren met de werking van Studio Digitaal naar het café. Het was een wekelijks moment waar jongeren zichzelf konden zijn en elkaar nog eens konden zien. Na enkele weken kwamen ook jongeren langs die Studio Digitaal hadden gevonden via Instagramvideo's met Hamid of de website.

In het open café worden verschillende spelletjes gespeeld, zoals Exploding Kittens en Dixit. Simpele en leuke spelletjes dus. Daarnaast probeert Studio Digitaal iedere week nieuwe spelletjes uit om het ietsje gezelliger te maken. Zo spelen ze nu ook edgier spelletjes zoals Cards Against Humanity en Black Stories, waarin je het verhaal achter de dood van sommige mensen moet zoeken.

Image

 

Het open-café als netwerkplek

 

Het open café biedt jongeren niet alleen een plek om te ontspannen, maar ook om te netwerken. Door elkaar te leren kennen en te praten over hun interesses en vaardigheden, kunnen jongeren nieuwe contacten leggen en mogelijk zelfs een job vinden. Het open café biedt een informele en leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Een plaats creëeren waar de jongere zich welkom voelen, was voor ons ook al heel belangrijk.

Image

Conclusie

 

Het open café van Studio Digitaal is een laagdrempelige plek voor jongeren om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en te netwerken. Het initiatief begon in november 2022 en is sindsdien uitgegroeid tot een gezellige plek waar jongeren iedere donderdagmiddag van 15-17u welkom zijn.

Met gratis drankjes en spelletjes biedt het open café jongeren de mogelijkheid om zichzelf te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. Door de uitbreiding van de spelletjeskast wordt er steeds meer variatie geboden in het soort spellen dat wordt gespeeld. Het open café is niet alleen een leuke plek om te ontspannen, maar biedt jongeren ook de kans om te netwerken en mogelijk zelfs een job te vinden.

Studio Digitaal heeft met het open café een belangrijke bijdrage geleverd aan het bieden van een sociale ontmoetingsplek voor jongeren in Antwerpen.